20 April, Polkagrisens Dag

Tjolahopp!


Idag är vi gottegrisar efter påsk eller ska jag kanske säga polkagrisar? 

Japp, idag är det faktiskt polagrisens dag såhär dagen efter påskafton när folk redan tjockat till sig med all sorters godisar från sina påskägg!

Jag (Fredrik) tycker polkagrisar, orginalet, är gott i små mängder. Men är polkagrisen smaksatt i andra smaker så tycker jag personligen att det är godare!
 

Polkagris förknippas med staden Gränna i Småland. Det är mycket folk från hela världen som faktikst besöker Gränna just för detta godiset. 

Lite historia, från Wikipedia, angående polkagrisen:

"Amalia Eriksson fick 1859 tillstånd av magistraten i Gränna att bedriva sockerbageri och tillverka karameller. Hon var den första i Sverige som tillverkade polkagrisar. Tillverkningen, i ett tidigare tullhus vid dåvarande södra infarten till Gränna, utvecklades bra, och Amalia Eriksson fick så småningom flera efterföljare med polkagristillverkning i staden.

Polkagrisar är uppkallade efter dansen polka, som var populär vid tidpunkten. Enligt Marabou kallades en sötsak för gris under denna tid, vilket ska ha bidragit till namnet." 

 

Här nedan har jag länkat en video på just hur man tillverkar polkagrisar!



Tycker ni om polkagrisar? Och har ni varit i Gränna?
 
 

Kommentera här: